TBD 33. Ulusal Bilişim Kurultayı Açış Konuşması
İ. İLKER TABAK
(TBD YK Başkanı)
TBD 33. ULUSAL BİLİŞİM KURULTAYI
AÇIŞ KONUŞMASI
8 Aralık 2016, Sheraton Otel ve Kongre Merkezi, Ankara
Sayın Başbakanım,
Sayın Bakanlarım
Sayın Milletvekillerim,
Sayın Müsteşarlarım,
Sayın Genel Müdürler,
Sayın STK Yöneticileri,
Sayın TBD Şube Başkanları ve Yöneticileri,
Kamu, Özel Sektör ve akademi dünyasının değerli yöneticileri
Türkiye Bilişim Derneği’nin Değerli Üyeleri,
Değerli Bilişimciler,
Basınımızın değerli temsilcileri,
Hanımefendiler, Beyefendiler
Türkiye Bilişim Derneği’nin 1976 yılından beri düzenlediği Ulusal Bilişim Kurultaylarının 33üncüsüne Hoşgeldiniz, Şeref Verdiniz !
Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Sözlerime, bugün burada bizleri onurlandıran BAŞBAKANIMIZ SAYIN BİNALİ YILDIRIM’a, Bakanlarımıza, Milletvekillerimize ve özellikle de varlıkları ve katkıları ile bizlere güç ve enerji veren Paydaşlarımıza, Katılımcılarımıza, Sponsorlarımıza, üyelerimize ve TBD’li Gençler ile TBD yönetici ve çalışanlarına teşekkür ederek başlamak istiyorum.
Sayın Başbakanım,
Başta bilişim sektörü olmak üzere 7 temel sektörde ayrıcalıklı özel teşvik uygulamalarının yürürlüğe girecek olmasından dolayı duyduğumuz mutluluğu da paylaşmak istiyorum.
Hazırladıkları strateji belgeleri, eylem planları ve ARGE teşvikleri ile sektörümüzün önünü açarak gelişmesine katkı sağlayan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı başta olmak üzere, ilgili tüm kurum ve kuruluşlara da bilişim sektörü adına şükranlarımızı sunuyoruz…
Bir terörist saldırı sonucu 1978 yılında bugün kaybettiğimiz TBD eski başkanlarından merhum NECDET BULUT başta olmak üzere, demokrasi ve vatan uğruna canını veren tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve saygı ile anıyorum.
Özgürlük ve demokrasimize kasteden “dahili ve harici bedhahları” da bir kez daha lanetliyorum.
Milli Birlik ve Beraberliğimiz ile Demokrasimize kastedilen hain darbe teşebbüsü, Devletimizin varlığı, Cumhuriyetimizin ilelebet devamı ve demokrasimizin korunması için Bilişim ve İletişim Teknolojilerinin hayati bir öneme sahip olduğunu ve DEMOKRASİMİZİN TEMİNATI olarak kritik bir rol üstlendiğini birkez daha göstermiştir.
Bilişim Teknolojilerinin, Demokrasimizin tüm kurum ve kurallarıyla devamı ve ülkemize yönelecek her türlü tehdit ve saldırıya karşı tüm tedbirlerin alınarak etkin bir şekilde kullanılmasına dikkat çekmek üzere Türkiye Bilişim Derneği olarak bu sene Ulusal Bilişim Kurultayı’nın ana temasını “Bilişim ve Demokrasi” olarak belirledik.
Sayın Başbakanım
15 Temmuz gecesinde…
Hıyanetle, sadakatin arasındaki çizginin kıldan ince olduğu o gecede…
Bilişim ve İletişim Altyapılarını darbecilere teslim etmeyip, Sizin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın milletimize seslenmesini sağlayan altyapıları ayakta tutan “Bilişim Kahramanlarımız” var..
Sizi ve Sayın Cumhurbaşkanımızı ekranlara taşıyan “Medya Kahramanlarımız” var…
Kahramanlarımız arasında Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile sokaklara çıkan YÜCE TÜRK MİLLETİ de var…
Sayın Başbakanım;
Görevde olduğunuz 14 yıl boyunca Bilişim Dünyasının her zaman yanında olan, Türkiye’de Bilişim ve İletişim Sektörünün önünü açıp, sektörümüze sahip çıkarak sektörün gelişmesi için her türlü desteği veren ve nihayet bütün bu emek ve çabaların sonucunda oluşan altyapılar sayesinde, 15 Temmuz gecesinin en kritik açıklama ve çağrılarını yapıp, halkın demokrasiye sahip çıkmasına önderlik yapan, tarihimize “Darbe Önleyen Başbakan” olarak geçtiniz.
Siz bizim “Demokrasi Kahramanımız”sınız.
Değerli Konuklar,
Bilişim Toplumuna dönüşümden, e-devlet olmaktan, daha mutlu, daha huzurlu, refah içinde yaşamak için çabaladığımızdan her fırsatta söz ediyoruz. Bunların hepsinin gerçekleşmesi için insanların öncelikle barış içinde, özgür olarak ve kardeşçe yaşaması gerektiğinin de farkındayız. Özlediğimiz toplumsal zenginlik ve kalkınma düzeyine ulaşmada yalnızca teknik değil, idari ve hukuki boyutların da ele alındığı bütünleşik yaklaşımlar önemlidir.
Bugünlerde artan ihracat miktarına rağmen ihracat gelirimizin azaldığı görülmektedir.
Ortalama ihracat tutarımız 2014 yılında kilogram başına 1,59 USD iken; 2015 yılında 1,44 USD’ye ve 2016 yılı Kasım ayı itibariyle 1,30 USD’ye inmiş durumda.
Yani, daha çok malımızı, daha ucuza satıyoruz.
En pahalı ihraç malımız otomotivde olup kilosunu 16,5 USD’den, sonra da hazır giyim ve tekstilde 6,5 USD’den ihraç ediyoruz.
KATMA DEĞERİ YÜKSEK OLAN BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN, ÖZELLİKLE DE YAZILIMIN KİLOSU KAÇ PARADIR?
KALKINMANIN ANAHTARININ BİLİŞİMDE, YAZILIMDA, ÖZELLİKLE DE YERLİ YAZILIMDA OLDUĞU ÇOK NET OLARAK GÖRÜLMEKTEDİR.
KENDİ ÜRETİMİMİZ OLAN, KENDİ MÜHENDİSLERİMİZCE, İNSANGÜCÜMÜZLE ÜRETTİĞİMİZ, MİLLİ VE YERLİ YAZILIM SİSTEMLERİMİZİ, özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında, KULLANMAK YAZILIM İHRACATINI ARTIRMAK İÇİN ÖN KOŞULDUR.
ÇÜNKÜ KULLANMADIĞINIZ BİR ÜRÜNÜ SATAMAZSINIZ.
YERLİ YAZILIM ve BİLİŞİM ÜRÜNLERİNİN KULLANIMININ ARTMASI AYNI ZAMANDA SİBER GÜVENLİK İÇİN DE ÖNEMLİDİR.
CARİ AÇIĞIN KAPANMASINDA DA BÜYÜK ROLÜ OLAN YERLİ BİLİŞİM ÇÖZÜMLERİNİN ÜRETİLMESİNDE GÖREV ALAN YETENEKLİ ve NİTELİKLİ UZMANLARIMIZ VAR.
ÜLKEMİZİN İLETİŞİM ALTYAPISI İLE, NİTELİKLİ UZMANLARI İLE BİLİŞİM ALANINDA GÜÇLÜ POTANSİYELİ VAR.
SEKTÖR PAYDAŞLARI OLARAK BU POTANSİYELİ CANLANDIRMAK İÇİN BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ. TBD OLARAK BUNA ÖNCÜLÜK ETMEYE, ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ; BİZE YOL AÇIN.
SAYIN BAŞBAKANIM,
HAZIRLIKLARINA BAŞLADIĞIMIZ TÜRKİYE 3. BİLİŞİM ŞÛRASI’NI SİZİN HİMAYENİZDE 2017 YILI İÇİNDE GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUZ.
GENÇLERİ VE ÇOCUKLARI BİLİŞİM SEKTÖRÜNE KAZANDIRACAK BİR KAMPANYAYI 2017’DE HEP BİRLİKTE YAPALIM. 2017 YILI TÜRKİYE’DE BİLİŞİM YILI OLSUN.
SİZİN HİMAYENİZDE BUNU GERÇEKLEŞTİRELİM. TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ İÇİN TÜM BİLİŞİM SEKTÖRÜ OLARAK ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIRIZ.
SİZDEN DESTEK BEKLİYORUZ. GELİN, 2017 YILINI BİLİŞİM YILI İLAN EDELİM.
BÜTÜN BU ATILIMLARI YAPARKEN GÜÇLÜ BİLİŞİM ORDULARI İÇİN NİTELİKLİ BİLİŞİM UZMANLARINA ORGANİZASYONLARDA HAK ETTİĞİ YER VE OLANAKLARIN VERİLEREK, BİLİŞİM PERSONELİ ÖZLÜK HAKLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ KONUSUNUN DA İVEDİLİKLE ELE ALINMASINI ARZULAMAKTAYIZ.
KAMU İHALE KANUNUNDA BİLİŞİM VE YAZILIM ALIMLARINA İLİŞKİN TELİF HAKLARINI GÖZETEN, KOLAYLAŞTIRICI DÜZENLEMELERİN YAPILMASI İÇİN İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLARLA İŞBİRLİĞİ YAPMAYA HAZIR OLDUĞUMUZU DA ANIMSATIRIZ.
ÇOCUKLAR İÇİN PROGRAMLAMA EĞİTİMİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI ÖNEMLİDİR. GELECEĞİN ÜRETİM ORTAMININ, DÖRDÜNCÜ SANAYİ DEVRİMİNİN BİREYLERİ OLARAK YETİŞECEK ÇOCUKLARIMIZA YALNIZCA PROGRAMLAMA ÖĞRETMEKLE KALMAYALIM, ROBOT YAPMAYI DA ÖĞRETELİM.
KOBİLERİMİZİN VE KURUMLARIMIZIN BİLİŞİMSİZLİK MALİYETİNDEN KURTULARAK DAHA VERİMLİ İŞLETMELERE DÖNÜŞMESİ İÇİN SERTİFİKALANDIRILMIŞ BİLİŞİM EĞİTİMLERİNİN YAYGINLAŞMASINI SAĞLAYALIM.
Türkiye’nin 21. yüzyılda etkin bir dünya gücü olarak var olabilmesi, ancak ve ancak, kendi teknolojilerini üreterek uluslararası rekabet edebilen konumdaki bir bilişim sektörüne sahip olmasıyla mümkündür.
Bunun için devletimizin bilişim sektörünü stratejik sektör olarak tanımlaması, ölçülebilir hedefleri belirlemesi ve yerli bilişim ürünlerinin, yerli bilişim markalarının geliştirilmesine ön ayak olması gerekmektedir.
Biz TBD olarak ülkemizin bilişimle ilgili gereksinim duyduğu her konuda, dün olduğu gibi, bugün ve yarın da, kamu yararı gözeterek adımlar atmak üzere hazır olduğumuzu bir kez daha beyan ve tekeffül ediyoruz.
Değerli Konuklar,
Türkiye’nin kalkınma yolundaki itici gücü bilişim sektörünün amiral gemisi Türkiye Bilişim Derneği’nin öncülüğünde, 33. kez burada buluşmanın verdiği heyecan ve mutluluğu birarada yaşamamızı sağlayan SİZ DEĞERLİ KATILIMCILARIMIZA da sonsuz şükranlarımızı sunarız.
Kalkınma yolundaki engelleri bilişim ile tek tek aşabilme fırsatını yaratma amacıyla katkılarını esirgemeyen bakanlıklarımıza, kurum, kuruluş, firma, sivil toplum kuruluşu ve basın kuruluşları ile başta Kurumsal Platin Sponsorumuz TURKSAT olmak üzere tüm sponsorlarımıza da teşekkür ederiz.
Gelecek şekillenirken birey olarak katkılarını sunan ve gelecek için sözü olan tüm konuşmacılara, katılımcılara ve bu etkiyi kamuoyuyla paylaşmamıza aracılık eden medya kuruluşlarına da teşekkür ederiz.
İlk günden beri, kapsamlı ve coşkulu bir etkinlik için hep birlikte özveriyle çalışan Etkinlik Yürütme Kurulu Başkan ve Üyelerine, TBD paydaş ve destekçileri ile TBD çalışanlarına da bir kez daha teşekkür ederiz.
Yunus Emre’nin 750 yıl önce dediği gibi
“Beri gel barışalım yâd isen bilişelim”.
Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
İ. İlker Tabak
Türkiye Bilişim Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı
BİLİŞİM2016 – TBD 33. Ulusal Bilişim Kurultayı Açılışı
8 Aralık 2016, Sheraton Otel ve Kongre Merkezi, Ankara
You might also like
Kim Yapacak?
Kim yapacak? Birileri yapacaktır. Biz yapmazsak, yapamazsak; yapılması gerekeni birileri mutlaka yapacaktır. Yapanlar, üretenler tarafında mı yer alacağız, yoksa, tüketenler, kullananlar tarafında mı? Yapmak istediklerimizi yapacak kaynaklarımız olduğu halde, hatta
Sanayi Şehri Ankara ve Sayısal Dönüşüm
Ankara Türkiye’nin başkenti. Genellikle siyaset ve bürokrasi ağırlıklı olarak gündeme gelmektedir. Ankara’nın coğrafi konumu ve ülkemizin diğer şehirlerine olan ulaşımındaki kolaylıkları; hava, kara ve demiryolu bağlantıları ile sanayisi ve yetişmiş
Yeminli Bilişimci
Yeminli Bilişimci Ulusal kalkınma için bilişim teknikbilimini kullanmak gerektiği, ekonomik krizlerden çıkışın bilişim teknolojilerinin sağladığı verimlilikten geçtiği bilinmektedir. Bunları gerçekleştirmenin bilişimciler eliyle olacağı da açıktır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine