Geri Sayım

Geri Sayım

Geri Sayım

Yeni bir yılın başındayız. Tıpkı geçen yılbaşında olduğu gibi, yaşlanan bir yılı uğurlayıp yenisini karşılayarak, yeni umutlarla, yeni beklentilerle yaşamı sürdüreceğiz.

“Yeni yıla nasıl girerseniz o yılı öyle geçirirsiniz”, derler. Bu nedenle, yeni yılı eğlence içinde, neşe ile ve sağlıkla karşılamak için bir araya gelir insanlar. Yeni yıl, 31 Aralık gece yarısına saniyeler kala hep birlikte yapılan geri sayım ile karşılanır: … on, dokuz, sekiz yedi, altı, beş, dört, üç, iki, bir.

Doğduğumuz anda başlar geri sayım aslında.

F. Scott Fitzgerald’ın 1920’lerde yazdığı öyküden uyarlanan “Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi” adlı film, 80’lerinde doğup geriye doğru yaşlanan bir adamın sıra dışı öyküsünü anlatmaktadır.

Yaşamı değerli ve anlamlı kılan, bu yolculuk sırasında belirlediğimiz hedeflere ulaşma isteği ve azmi değil midir? Birey olarak bırakacağımız eserlerimiz ile geri sayımı durdurma isteği insanoğlunu buluş yapmaya zorlamıyor mu?

Yazar, İhsan Oktay Anar, “Kitab-ül Hiyel – Eski Zaman Mucitlerinin İnanılmaz Hayat Öyküleri” adlı eserinde, eski zaman mucitlerinin tasarladığı mekanizmaların detayları ve bu makinelerle yaşanan olayları mizahi bir dille aktarırken esas amacın sonsuz devr-i daime, sonsuz enerjiye ve güce ulaşmak olduğunu anlatmaktadır.

Romanlara ve filmlere konu edilen, insanoğlunun temel içgüdüsü olan yaşama isteği, teknolojinin de desteği ile, kaliteli ve uzun bir yaşam isteği olmuştur.

Bilişim teknolojilerinin yaşamımızda bu kadar yoğun biçimde yer alması ile, daha sağlıklı, daha kaliteli bir yaşam sürmekte miyiz? Bilgisayarlar, mobil teknolojiler, baz istasyonları, otomasyona uyum sağlamış yaşamlar için bir nimet midir, yoksa külfet midir?

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Sivas Temsilcisi ve Cumhuriyet Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Güney Nair,  “Değişim, 21. Yüzyıl ve Homo Technologicus” (Bilişim Dergisi, Türkiye Bilişim Derneği Yayınları, Yaz-Güz 1997, Sayı:67) adlı makalesinde de belirttiği üzere, bilgisayar teknolojilerine hükmeden ve onları yönlendiren, kullanan insan tipini Teknolojik İnsan (Homo Technologicus) olarak adlandırmıştır.

Uzun yaşamın simgesi olan Japonya’nın Okinawa adasının yerini, yakın gelecekte, teknolojik insanın vazgeçilmezi, değişimin tetikleyicisi teknoloji mi alacak? Teknoloji, geri sayımı yavaşlatabilecek ya da durdurabilecek mi?

Yeni yıl, yeni umutlar, yeni amaçlar için bir fırsattır.

Yeni yılda herkese sağlıklı, mutlu, başarılı, isteklerinin gönüllerine göre karşılanacağı, barış, huzur ve gönenç içinde bir yaşam diliyorum.

İ. İlker Tabak, 30.12.2009, Ankara

(*) Bs. Müh., Bilişim Ltd. Paz. ve Satış Md.
TBD Merkez Yönetim Kurulu Üyesi


Bu yazı TBD Bilişim Dergisi 117. Sayısı‘nda (Ocak 2010) Sayfa 76’da yayımlanmıştır.

      

 

Diğer Yazılar

Genel

Sanayi Şehri Ankara ve Sayısal Dönüşüm

Ankara Türkiye’nin başkenti. Genellikle siyaset ve bürokrasi ağırlıklı olarak gündeme gelmektedir. Ankara’nın coğrafi konumu ve ülkemizin diğer şehirlerine olan ulaşımındaki kolaylıkları; hava, kara ve demiryolu bağlantıları ile sanayisi ve yetişmiş

Bilişim

ON İKİ

ON İKİ 2024-2028 yılları arasını kapsayacak olan On İkinci Kalkınma Planı, Türkiye’nin daha iyi noktalara gelmesinin anahtarını oluşturması, kamu ve özel sektör için önümüzdeki 5 yılın yol haritasını belirlemesi bakımından

Bilişim

Pandemi sözcüğü üzerine

8 Şubat 2021 günü TBD Bilişimde Özenli Türkçe Çalışma Grubu üyelerinden Sn. Emeritus Prof. Dr. Tuncer Ören, Sn. Ahmet Pekel ve Sn. Koray Özer ile Türk-İnternet.com sitesi yöneticisi, gazeteci ve